Dé praktijk voor endodontie in Tilburg

endo ban4

 

Enkele activiteiten

Voor de Vrije Universiteit Brussel en op een internationaal congres te presenteren posters is onderzoek gedaan naar:

  • het vinden en behandelen van een vierde kanaal in de eerste kies in de bovenkaak
  • het eindresultaat na een aantal jaren van de behandeling van de eerste kies in de bovenkaak

Het vierde kanaal

Tegenwoordig weten we, dat de eerste kies in de bovenkaak in 90% van de gevallen een vierde kanaal heeft. Dit vierde kanaal is vaak lastig te vinden, verborgen, grillig, maar moet toch behandeld worden om ontsteking te voorkomen. Uit gegevens over 2010 blijkt, dat het mogelijk is voor de endodontoloog om in 80% van de gevallen een vierde kanaal te vinden; bij de door algemene tandartsen behandelde kiezen werd slechts in 36% van de gevallen een vierde kanaal gevonden.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage was onderdeel van een onderzoek naar de behandelresultaten van eerste kiezen in de bovenkaak in 2006, die een aantal jaren vervolgd zijn (met röntgenfoto's). Het blijkt dat gebruik van de microscoop een duidelijk positief effect heeft op het slagingspercentage van de behandeling, mede door het vaker kunnen vinden en behandelen van het vierde kanaal. Als endodontoloog gebruik ik de microscoop uitgebreid bij elke behandeling.

Beide onderzoeken zijn gebruikt bij de presentatie van klinische posters op een congres van de European Society for Endodontology.