De behandeling
Er doen veel verhalen de ronde over de behandeling van het wortelkanaal. Maar je kunt gerust stellen dat het een pijnloze behandeling is. Het ongemak wordt vooral veroorzaakt door het feit dat je langere tijd - door de lange duur van de behandeling - de mond niet kunt sluiten.
Veel mensen zien op tegen een wortelkanaalbehandeling: angst voor pijn tijdens en na de behandeling, en onbekendheid met wat er nu precies gaat gebeuren spelen hierbij een grote rol. Deze uitleg maakt de behandeling hopelijk iets duidelijker.
Wat er tijdens de behandeling gebeurt
Voor de behandeling begint, wordt er (plaatselijk) verdoving gegeven. De tandarts spant een rubberlapje voor de mond, waar de te behandelen kies of tand doorheen steekt: zo komt er een schone werkplek tot stand en heb je weinig tot geen last van alle materialen die gebruikt worden om de kies schoon te maken. Daarna wordt er in het element een gaatje geboord, om bij de holte te komen waar (vroeger) de zenuwen en bloedvaten zaten: vervolgens worden de toegangen tot de diverse kanalen opgezocht en worden deze kanalen schoongemaakt en vormgegeven. Als naar tevredenheid alles gevonden en gereinigd is, worden de kanalen uiteindelijk op een speciale manier gevuld, zodat er geen ruimte meer overblijft voor bacteriën en andere micro-organismen om te groeien. Het gat in tand of kies wordt verder gevuld met vulmateriaal of er wordt in tweede instantie (door de eigen tandarts) een uitgebreide vulling of een kroon gemaakt. Tijdens de behandeling worden op diverse momenten röntgenfoto's gemaakt om de voortgang te controleren.
Na voltooiing van de behandeling kunt u wat napijn verwachten in de vorm van een zeurend, beurs gevoel. Dit gevoel kan maximaal enkele dagen aanhouden en is goed te bestrijden met Paracetamol of Ibuprofen (Brufen) tabletten.