Dé praktijk voor endodontie in Tilburg

endo ban4

 

Endodontie: wat is dat?

Endodontie, ook wel endodontologie, is het deel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het behandelen van het doorbloede weefsel in het binnenste van de tand, de tandpulpa, en het voorkomen en behandelen van infecties ontstaan door het afsterven van dit tandweefsel. Voor u als patiënt is vaak de naam wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling bekender.

Redenen om een wortelkanaalbehandeling te doen zijn:

  • tandpijn veroorzaakt door cariës, diepe vulling of trauma: een ontsteking van het weefsel
  • de aanwezigheid van dood weefsel van de (vroegere) zenuw, al dan niet geinfecteerd, dat een (al dan niet pijnlijke) ontsteking veroorzaakt
  • een abces ten gevolge van een geinfecteerde dode zenuw
  • als voorbereiding voor uitgebreid herstel van een beschadigde tand of kies (met bv. een kroon met stiftopbouw, overkappingsprothese)

wortelbehandelingEen wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel altijd uitgevoerd onder lokale verdoving. De tandarts zal, na het geven van de verdoving, de betrokken kies of tand van de rest van de mond isoleren met behulp van een rubber lapje, waardoor het element gestoken wordt - zo ontstaat er een mooie afscheiding tussen de mond enerzijds en de te behandelen ruimte anderzijds.(ook wel rubberdam genaamd) Doel van de wortelkanaalbehandeling is om de ruimte, het kanaal of de kanalen, waar zich vroeger de zenuw bevond, steriel te maken, dus vrij van bacterien en dood weefsel, en deze ruimte zodanig op te vullen dat er geen (her)infectie meer kan plaatsvinden. Na het opzoeken van alle kanalen worden deze schoongemaakt, vormgegeven en na grondig reinigen – met diverse spoelmiddelen – opgevuld, zodat er een goede afsluiting van het kanaal plaatsvindt.